Saturday, December 17, 2011

Ammar adik si Amna was born!!!

Assalamualaikum...
i'm back hehhe...almost 6mths x jengah & update blog.. rindu tp xberkesempatan nk wat... Kebetulan saat ujan renyai2 kat luar tu, & my askar2 suda titun, teringat plak kat blog yg dah bersarang neh..tu yg laju je menekan button kat ipad si Amna..hehe

Last entry blog ni psl Ummi Amna preggy but rite now, Amna dah 3 bulan pon dpt adik.Cpt tul rasenye masa berlalu kan?hehe

Alhamdulillah pada 15.09.2011 @ 11.36 pg, lahirlah adik Amna Raudhah yg diberi nama Ammar Rizky Bin Aziz di Perdana Specialist Maternity Center, Johor Bahru. Kelahiran yg Alhamdulillah dipermudahkan semuanye oleh Allah..selamat & sempurna kejadian kurniaan yg diberikan kpd kami.. bersyukur sgt2.. moga Ammar Rizky & Amna Raudhah menjadi anak soleh & solehah kebanggaan Ummi & Abi..aminnn..

Oklah, stop dulu smpi kat sini.. Moh kite layan gambau2 si bujang Ammar Rizky yg baru lahir ke dunia baru...zassss !!!




Baru lepas dimandikan... Lebatkan rambut saye??? :)
Ammar behave je time neh... b4 kena tolak masuk ke nursery :)
nurse suruh ummi rehat katenye..heheh
Inilah Hero Abi main badminton bila dah besau nanti hehe :)

"jangan kacau adik saye...nanti saye geget auuummmm"..haahaha
Luv both of u ketat2..muahhhhhhh




Thursday, May 5, 2011

Citer KakLong Amna & Bakal Adik

Hari Kames datang lg..yea2..sok jumaat pastu weekend kembali..yuhuuu.. syoknye.. Abi kena kije weekend ni so bleh la Ummi & Amna guling2 smpai pengsan til petang kat umah..hahaha...

Semalam pi check peot & adik Amna dlm worm ni.. Alhamdulillah.. smuanye ok.. dah masuk 20 minggu dah..
baru je scan doc tetiba ckp "owhh.. baby *********.. tp xkompem lg.. tnggu dia besau sikit nanti kompem balik.." hehe..

wah doc ni baru nak suprise tau..hahah..
xpelah boboi ke gegirl ke janji sihat walafiat mcm Kak Long Amna cukuplah :)



Adik Amna @ 20 weeks & 3 days @ 04.05.2011
Behave je dia kat dlm worm Ummi time kena scan ni..kalau dulu masa Amna, bergolek2 lari sbb xsuke kena scan kot..hehe..

Amna skang dah pandai.. klu tanye dia time dia tgh main "amna, baby mana?" nanti dia pi amek bear dia n pelok cium bear tu (bear tu bear turun temurun Abi bagi Ummi zaman cintan cintun dulu..nama dia Cuk Moncet..hahah) pastu kalau time dia tgh menyusu sambil bermanja2 ngan Ummi n tanye baby mana, nanti dia usap2 peot ummi n kiss..sungguh comell..hehe..tp time dia moody, dia tepok2 peot ummi.. auchh sakit la Amna..ape lah kaklong ni..cian adik dlm tu..bergegar2 bervibrator..huhu

Skang ni mcm2 perangai my gegirl sorang tu.. Mcm tau2 je nak dpt adik, manja kemain. Pantang Ummi angkat punggong atau pakai tudung, dia mulalah  melalak nk dukong je..huhu..
Lg2 sejak dapat kaki ni. smua benda nk dikutipnye time berjalan.. Segala benda nak di explorenye.. agaknye ikut perangai Ummi ke Abi masa kicik ek? hehe..

Lagi satu kegemaran Amna skang, main kat playground kat tepi laut tu.. Abi rajin bawak Amna ke sana.. Sonok tgk dia main & jumpe kawan2 baru.. Tp bila ajak balik mula la meragam xmau balik..huhu..

Moh kite layan xtxt riadah Amna Raudhah di padang permainan di petang hari bersama Abi :) Ummi jd tukang capture moment2 ni..heheh :)

-
-
--
-
-
--
-



Tengoklah my gegirl tu... nak main ngan kwn2 besar je.. kwn2 besar pon suka nak main ngan budak terlebey peramah ni..hehe...



Abi terpaksa jd bodigad si gegirl ni..klu x, ntah kemana dia pergi mengekor kwn2 besar kat situ..adoyai..pening Abi dibuatnye..hikhik :)




Belajar main slide ngan Abi.. suke la dak gegirl ni.. tp penakot bila masuk slide yg berterowong tu..hahaha



Tengok tu bleh plak dia agah aunty tu.. Tp bila org nak amek dia, dia lari pulok..hehe.. Jinak2 merpati la katakan..heheh
Peramah kan anak Encik Ajez ni??.. Menurun Abi la kot..hehe


Seronok bila anak dah besar.. Tp rasa windu saat2 my gegirl sorang tu berguling2, crawling2 sambil mencarik encik semut kat bawah tikar getah..hehe...

Moga gegirl Ummi terus membesar dgn sihat bagai johan..yeehaa!!!!



Monday, May 2, 2011

I'm Hepi For you!!!!

Tarik nafas!!!...Hembus...Tarik nafas!!! hembus.... Tarik nafas!!!!jgn hembus...hehehe... haaa...baru smngt sikit nak tekan keyboard ni.. Tetiba rasa mood utk menaip hari ni menebal2 plak... mesti ada something happen yg i nak share kat sini kan???hehe...

1st of Mei 2011 ~ was my beloved friend engagement date.. wah!! rasa hepi yg amat..even Abi Amna kena kije malam. kami ttp gagahkan diri utk memenuhi undangan n memeriahkan majlis..

Mesti korang tertanya2...nape i excited sgt kan???mcm i punye majlis plak..hahaha.. of coz la i teruja u ol..sbbnye???? i berjaya menjadi match maker for Cik Lyna & Encik Shahrul akhirnye... Alhamdulillah...

Camne i bleh jd match maker??? hmmm...i citer ye.. xpe..ni entry khas utk depa.. hehe..

Walaupun kami ber3 ni sekampung tp segalanye bermula dgn Encik Facebook jugak.. Slps sesi meng'add' dgn Shahrul & sesi berchatting, mcm biasalah soalan yg mesti diajukan pd member2 yg xkawen lg "bila ko nak kawen"?? bila Shahrul kata xde calon, terus aku offer utk kenal dgn Lyna.. Tp Lyna xtau pon mula2 tu.. Susah gak nak meyakinkan si Shahrul ni pd mulanye.. Risau la tu takut cinta x berbalas kot..hehe..tu lah depa ni...harap je 1 kampung tp kat alam maya ni gak la nak kenal mengenali..hehe

Tup tap tup tap..dpt khabar berita yg depa nak tunang..cittt..sungguh seronok!!!! ye lah... dulu masa bujang ngan Lyna pernah sama2 share cite sedih...uwaaa.. Ingat lagi time tu (masa tu belum kenal Abi Amna).. msg2 memendam cite sedih.. bila dpt luahkan pd someone yg bleh dipercayai, rasa lega sgt2.. Dan kerana tu jugak la salah satu sebab i yakin n nekad dgn keputusan yg sblm ni takut nak ambil.. Thanks my fwen...

La ni xperlu share cite sedey coz kite sama2 dah hepi kan Lyna kan???? i'm very2 hepi 4 both of u :) Will waiting for this December plak okey..hehe

Mcm biasa la, b4 special entry 4 my beloved fwen ni tamat, jom layan few pic yg sempat dirakamkan oleh Abi Amna tadi..heheh

-
-
-
-
-
-


Moga ikatan permulaan ini akan menjadi sebuah ikatan yg sah & berkekalan hendaknye...Aminnnn.... 



Meriah majlis ngan kehadiran teman2 rapat yg sama2 ingin berkongsi hari bahagia bersama "peranten kecik" 




Mana boleh Abi je jd photographer kan??? mesti nak enter frame gak... hehe
Tgk my gegirl tu..xmau dipegang.. mentang2 dah dpt kaki... sgt seronok dia dpt ramai geng2 baru kat umah Aunty Lyna :)



I'm hepi 4 you dear....!! Syg kamoooo!!!

For Lyna :" Even we're not friends from childhood, we are not friends of the campus & non-colleagues ... but to know and become friends matter who you are is precious to me ^_^ "

Segala yg berlaku adalah dengan izin-Nya.. Sentiasalah bersyukur dengan segala kurniaan dan pinjaman yang diberikan-Nya agar kita tidak lupa dgn amanah sbg hamba-Nya...Peringatan kpd diri sendiri & semua ^_^
Salam...



Saturday, April 16, 2011

Skodeng Amna di Rumah... jeng2x..

Isk2..rasa mcm masa ni cepatnye berlalu.. bukan ape, bila tgk anak sendiri dah besau rasa mcm x pecaye je.. ni la ruginye bila tak dpt nak besarkan anak di depan mata 24hrs.. tup tup, anak dah besau..tup tup anak dah pandai itu ini.. Alhamdulillah babysitter Amna sgt la bagusnye..mcm2 diajarnye.. bila balik umah, ada je skil2 baru dia.. yg paling syoknye bila Amna sudah pandai berjalan.. terkedek2 berjalan sambil tgn kiri kanan pegang ntah apa2 barang yg dia sempat capai.. pastu jalan laju semacam..ewahh cik kak oitt.. awak tu masih beginner lg tau..hahaha...

Jom kite skodeng ape yg anak dara i suke wat skang...


Ni paling Amna suke.. pantang kite leka sikit, pandai dah buka almari & mengemas... nanti suh Abi beli set masak2 utk Amna ye syg.. kang abes set pinggan2 mangkuk Ummi tu.. huhuh



Nenek belikan buku ni. ke hulu ke hilir diheretnye buku "My Body" ni.. macam faham je dia menyelak2..pastu mulut pet pot pet pot dlm bahasa jerman dia tu..heheh




Iye2 je counting tp guna bahasa jerman la.. hahaha.. pastu orang sebut alif dia sebut ba... adoiii penat Ummi ajar tau Amna.... Macam Taska dah umah sbb bertampal sana sinun..hahaha




Ni la Pwinces comei Amna Raudhah.. pengarang  jantung Abi & Ummi yg semakin bijak mengexplore segala ape yg ada kat sekeliling dia.. Remote Astro mmg dah jd member kamceng... lagi2 kalau ngadap chanel 613.. berjoget2 sambil layan lagu pororo..hehehe...


Moga anak Abi & Ummi menjadi anak yg solehah dah besau nanti ye.. Syg Amna... Muahhhhhhh..

Friday, April 15, 2011

Pondok-Pondok Bersama Amna (Part 1)

Isk.. Lama tul dah x update blog.. sunguh bizi uruskan sikecik sorang tu.. adoyai semenjak dah dapat kaki ni, mcm2 benda nak di terjahnye.. 

Tetiba tekak Ummi rasa nak mkn ceklat lak yg dlm dia ada hazel nut tu.. hehe.. resepi lama dah koyak dari surat kabo Metro..tp masa nak wat tu je yg xde..huhu.. 

Tp berbekalkan azam yg kuat..cewahhh...Tanpa gangguan Abi yg kebetulan kije pg tu, Ummi pon start enjin keta, bawakla Amna pi kedai cari bahan2 nak wat coklat ni..akhirnye jd gak coklat hazelnut kaler pink+coklat lg tau..hehe.. jom layan hasil main masak2 Ummi & Amna :) senang je wat coklat ni..

Bahan-Bahannya

Coklat (ikut suke la nak bape bnyk)
Coklat putih / Coklat yg berkaler n berperisa (qtty sama bnyk la dgn yg coklat)
Badam / Hazelnut / kismis

Cara-Cara Nak Wat

1) Kalau u ol guna badam/hazelnut, makesure goreng tanpa minyak (sangan) dulu okey..kang x rangup plak kacang u ol tu..hehe

2) Cairkan coklat perisa strawberi kaler pink. Gunakan kaedah pemanasan double boiler. (klu u ol guna coklat putih, lps dah cair coklat tu, campurkanla warna pilihan u ol okey :) )

3) Pastu, masukkan ke dlm acuan separuh penuh. Then taburkan la badam/hazelnut/kismis. qtty ikut suka la ye..hehe


Ha..amek ko.. seketul2 hazelnut i sumbat.. klu jual kat kedai, mahal ni..hahhaa



Hok ni lg la..smpai 2 ketul i bubuh... heheh


4) Bila dah jd mcm gamba kat atas tu, sumbatla ke dalam esbok selama 20minit...

5) Sementara nk tnggu 20minit tu, u ol bleh la masak & cairkan coklat. Pon gunakan kaedah yg sama mcm coklat pink td.

6) Pas 20 minit... bleh dah kuarkan coklat pink tadi & bubuh coklat ke atasnye. Macam gambar bawah ni.




Habes xnampak dah hazelnut gedabak2 tu kan..hehehe

7) Pastu,sumbatkan balik ke dlm esbok lebih kurang dlm stgh jam.. Lps stgh jam, inilah hasilnye...nyummmyyyyy...



Kerang bukan sebarang kerang okey...kerang perisa strawberi lg tau..



Rupe katun pon ada...Sampai meleleh2 ayaq liuq Amna tgk.. Sorry dear, tnggu u besau baru Ummi kasi okey..heheh :)

Senang kan? so, Selamat mencuba okey u ol... Daaa~

Wednesday, March 30, 2011

XTVT di Hujung Minggu Amna : Pontian - KL

Uwaaa..rasa kejap je dah nak abes bulan 3... Bermakna akan abesla suku tahun pertama utk tahun 2011.. hmmm..pejam celik pejam celik..dah nak masuk setahun dah our anak dara Amna Raudhah tu..hehe.. Sgt pantas masa berlalu kan?


Weekend haritu, utk pertama kalinye Amna melalui saat jakun sbb 1st time naik bas xpress dari Pontian-KL & komuter dari TBS ke Midvalley (umah nenek Amna).. Sgt la kepohnye anak dara kami tu..habes semua org kat dlm bas & komuter tu disapanye.. hahah... siap main babacak plak tu..adoyaiii malu ummi tau Amna..haha.. kalau dah dpt kaki, rasanye mau 1 bas & komuter tu dijelajahnye..hahah

Tengok tu..Suke tol dia nak naik komuter..hahahaha...


Dikesempatan yang ada sepanjang kat kl, sempat la Ummi pi sopeng tudung kat Jalan TAR & beli bahan2 wat cookies ngan kek..bukan ape, kat Pontian ni susah nak carik bahan2 tu smua..hehe kesian kan? tp xpuas gak nk nyopeng sbb Abi bagi limited time..ala, dah la i rambang mata nak memilih..dengki tul Abi Amna tu..huh!

 
Pastu dek kerana maksu Amna teringin sgt nak mengasah suara lemak merdunye, maka kami pon pergi la berkaroke kat Red Box, The Garden Midvalley.. Pukul 6.00ptg smpai 12mlm..haha..amek ko..tu pon mcm x cukup time je..haha..jom layan momen2 yg sempat Ummi snap..hehe



Tengok dak comel tu..ada je yg dia nak wat sambil layan sore2 merdu disekeliling menyanyi..haha


Abi's Jr la katakan..

 

Finally....Terdodoi Amna dgn kelunakan sore Maksu & Ude..hahaha


Hmm.. abes suda cite program Amna utk weekend lepas.. Amna mmg kaki jalan..sejak dari dlm perot Ummi, Amna mmg selalu ikut pi jenjalan..dah kuar ke muka bumi ni pon lg la bnyk berjalan..hehe..
Tp pegnen kali ni, Ummi cepat letih bila berjalan..x sama mcm pegnen kan Amna dulu..
Takpe, nanti Amna Jr. xde la kuat jalan cam Amna kan?hahaha.....

Ok lah..Ummi nak sambung wat kije lak...daaa~



Friday, March 25, 2011

Rindu Seorang Amna kepada Abi nye...

Hmm.. baru 4 hari Abi pi training, tp rasenye cam dah 4 bulan je..huhuh.. windunye Amna kat Abi.. Sian dia.. pagi2 bgn titun mesti cari abi kat bilik sembahyang..selalu dia jumpe abi kat situ..

Semalam sambil tgk channel pebret dia 613 tu, saje je kasi dia frame gambo abi..Amna belek2 frame tu pastu termenung..hehe..pndai plak xmau masuk mulut frame tu..klu x, smua benda dpt kat tgn dia nak masuk mulut..hehe..


Abi..Xmo nanes2 tau..Amna behave je kat umah ngan Ummi :)


Sepeninggalan Abi yg xsmpai suku bulan ni, bnyk dah skill2 baru anak dara Abi ni tunjuk tau.. Tak caye? Abi tgk la aksi2 anak dara abi ni..adoyaiiii... pening Ummi nak layan..hehe.. Ni baru seploh bulan..hehe



Tengok tu..Dah pandai kuar sendiri dari Walker dia tau anak dara ni..hehe



Ni lagi satu skill baru dia..Dah pndai panjat sofa sendiri..dulu takut2.. adoyaiii



Ni la umah baru Amna..Jom main sama :)

Yea2..malam nanti Abi nak balik dah..xpayah la Amna titun berselimutkan kain pelekat sembahyang Abi lagi kan???hehe... Miss u Abi...


Wednesday, March 23, 2011

Jom bersihkan sawang..hehe..

wah..sudah lama x jenguk umah yg dah bersawang ni..huhuh.. tgn pon dah kekok nak menaip..hehe

Lately ni kepala agak serabut dgn loya tekak yg menjadi2..adoyaiii... moga terus diberikan kekuatan utk menempuh alam berbadan dua ni sekali lagi..amin..

Amna skrg makin lasak, xgheti ddk diam, ada je skill2 terbaru dia yg nak ditunjukkan kat abi n ummi..klu benjol tu jgn ckp la..hahaha.. mulut pon semakin becok..manja sgt2 ngan abi dia..
Hishh amna..amna.. skill terbaru skrg ni, berdiri sambil lepas tgn..adoiii mmg mengerikan.. tp itulah yg dia suka wat skrng ni..hehe.. anak ummi n abi semakin bijak n x jemu2 nak explore segala benda alah kat umah tu..hehehe...

Skrg ni Amna dah x fully BF.. semenjak amna masuk umur 9bulan, Ummi terpaksa ajar amna minum susu tepung.. susah gak nak suh dia minum susu anmum tu, tp bila tuka susu Nan..laju je minum, x payah nak paksa2..hahaha.. Bila nak titun ttp cari susu ori..pandai tul hehe...

Niat Ummi nak terus fully BF kan amna at least till Amna 1yr xkesampaian..mula2 tu rasa down & stress sgt2.. tp Allah tu kan maha mengetahui segala2nya.. Ummi yakin ape yg berlaku ni pasti ada hikmah.. Maafkan Ummi ye Amna coz x dpt nak fully BF kan Amna mcmana yg Ummi dah janjikan pada Amna since u was born.. Mungkin Ummi bukan insan yg terpilih utk merasai Tandem Nursing mcm yg Ummi bnyk baca kat tenet tu.. tp InsyaAllah Ummi n Abi cuba utk berikan yg terbaik utk anak2 Ummi n Abi...


Luv u both beri strong..hehe..





Saturday, February 19, 2011

CONTEST MATA BULAT

Yuhuuuuuu!!!

Mari..Mari..Kite meriahkan cuty contest by Deeba Nur


Jom klik pic utk sertai Contest Mata Bulat sebelum terlambat!!!

Tarikh Tutup 13.03.2011

Macam biasalah..model Ummi Amna sudah pasti la anak dara 
si mata bolat Amna Raudhah hehehe... 2 keping gamba dipertaruhkan...
Hope cukuplah syarat 'Bolat mata' tu utk Amna join ye cik penganjur
hehehhe...

treng..teng..teng..teng....

^
^
^






Hmmm...now sessi mengetag kwn2 utk sama2 havockan contest:

Ok...Let check 1st samada semua syarat2 telah dipenuhi atau tidak?hehe...


buat simple ENTRY pasal contest ini. (ikut suke le nak tulis ape pun)- DONE

2. LINK kan ia kepada saya (baru tau korang join ke x? ) - DONE

3. pertaruhkan le 1 GAMBAR ( lebih pun xpe) - 
DONE (2keping lg tau..hahaha)

4. FOLLOW saya yer :)) - 
DONE (Followers ke 143)

5. TAG 3 orang je - DONE

6. tambahan syarat ! (update 16.2.2011)
FOLLOW CN
(sponsor hadiah CMB) - 

DONE (Followers ke 123)

due date : 13 hb 3 2011 - 
DONE (Join on 19.02.2011)



YEA..YEA..MiSSiON COMPLETE !!!!


Kura2 makan rojak petis,
Sambil makan ajak sekali tok aki,
Kami join utk meriahkan contest,
Mana tau ada rezki..


HEHEHE...Daaaa ~ TQ



Friday, February 18, 2011

Contest Nama Baby Saya



Jom klik utk join contest by EZAN IDMA .... Ingat!!! Sebelum 1 Mac 2011



Amna Raudhah Binti Aziz - D.O.B 17th May 2010

Amna
Ketenangan

Raudhah
Salah satu taman di Syurga

Amna Raudhah
Taman Yang Tenang / Taman Ketenangan

Kenapa Nama Itu Dipilih & Siapa Yang Memilihnya?

Memang Ummi Amna admire ngan nama AMNA sejak sebelom kawen lg.. Gara-gara terpandang nama anak Wardina yg sulong tu Amna Nafeesa..bila cari2, ada plak maksud..ape lg, masuk diari la....hehehe

RAUDHAH plak pemberiaan dari Abi Amna. Ada dua pilihan masa tu samada Jannah atau Raudhah.. Tp kata Abi Amna nama Jannah tu maksudnye syurga..jd takut 'berat' plak nak dibawa sikecik tu nanti.. so atas persetujuan, Raudhah jadi pilihan...opsss..xde kena mengena dgn Ayu Raudhah okey..hahhaa

Oh ya lg satu, AR tu kira our family name la Aziz + Roslizah hehe...







Sunday, January 30, 2011

CONTEST SENYUMAN SI CILIK



CoNTeST By :

CoNTeST TiTLe :

CloSiNG CoNTeST DaTe :
31st January 2011

LiNK CoNTeST :


GooD LucK FoR 1st TryinG DeaR
- Amna Raudhah Binti Aziz -


Tuesday, January 25, 2011

CEPAT ATAU LAMBAT... IA TETAP DINAMAKAN REZEKI

Tetiba teringat kehadiran our Amna Raudhah 8months ago..  Hmm.. syukur sgt2, walaupun lambat dikurniakan rezki utk dikurniakan cahayamata tp penantian kami berakhir apabila lahirnya our cumelicious pwinces on 17th May 2010..

Amna Raudhah = Taman yg Tenang
Dulu masa belum kawen, org sibuk menanya "bila nye nak kawen".. Bila dah kawen lak, org dok tanye "masih berdua lg?".."eh, kawen dah lama jugak  kan?belom dpt anak lg?".. pd hal x smpai lg usia 2thn perkahwinan tu..haha..time tuh rasa cam nak smack down je mulut2 yg xde insurans tu berkata2..hahaa.. seb baik masih waras kan..haha

Tambah tertekan bila org2 terdekat ngan kite & majlis kawen diorng pon kebetulan sama atau dekat2 nak sama tarikhnye dgn kite tu, dah jd mak buyong atau dah beranak pinak lak..aduss..tension..tension..
Nasib baik la Incik Ajez sentiasa bg moral support kat Puan Ayang dia neh..hehe.. Ditambah plak skrg ni bnyk info2 yg leh kite dpt tru internet.. Yang selalu Ummi Amna skodeng RatuHati, Pa&Ma & mamibaby. Bleh la dijadikan panduan sikit2 utk ilangkan stress tu...

After few months kawen & disahkan pregnant, mmg la teruja..sape yg x teruja kan bila tau pregnant utk kali pertama...tp tu lah, tuhan nak uji kami... Usia kandungan masa tu baru 6minggu.. tp miscarriage lak.. xlama pas tu pregnant lg, & miscarriage lg sekali...usia kandungan time tu 8 mnggu... oooohhh.. sedihnye tuhan je tau.. tp tu lah, betul kata org ada hikmah atas ujian yg tuhan berikan pada hamba2nya...

Alhamdulillah, Amna Raudhah di beri sbg ganti atas apa yg telah diambil-Nya dulu..

Sleeping tightly wif her DiBO

Sekarang ni, org sibuk dok tanye bila mau tambah adik utk Amna??? haha... Bila ek Abi Amna? Amna nak adik ke? wahaha...tnggu ye...Next Entry kot....lalalala :)


Moral of The Story For This Entry
  • Bila nak tnye org sesuatu, fikir2kan la perasaan org tu dulu bila ditanye soklan2 yg lazer mazer ni..jgn main tnye je..x kena gaya, x pasal2 bleh dpt buku 5 free..hahaha
  • Percaya & terima Qada & Qadar yg telah ditentukan oleh-Nya.. InsyaAllah tak rugi ape2.. malah rezki melimpah ruah akan dtg..Doa agar diberikan yg lebih baik dari ape yg telah diambil-Nya. Sabar kan separuh dari iman..
  • Jangan nak bandingkan rezki yg kite terima dgn rezki org lain..nanti diri sendiri yg stress..huhu..bersyukurlah dgn ape yg ada..
  • Saya saaaaayang keluarga saya!!!!!!! Muahxxxx

Saturday, January 22, 2011

Ujian Allah Kpd Hamba-Hamba Nya

Hmmm...today got 1 good news nak share...xlama lps Abi Amna call ptg td dari tmpat kije, tiba2 hp berdering lg.. X appear nama..just show no 019759.... "hello...Assalamualaikum..." ooohh kenai sgt itu suara zaimah (x-opismate masa kat HSI)..Lama gile xdgr cite minah ni..

Cam biasalah topik utama di awal perbualan tu mesti la dia tanye psl perkembangan si kecik Amna tu..hehe...borak punye borak..pot pet pot pet.... aku pon tnye "ko x balik pontian ke?" si Zaimah pon jwb "x lah..lg pon skang ni aku xbleh jalan jauh.. " belom sempat dia habeskan ckp (aku mmg suka potong ckp org..hahaha) ... aku pon tnye "eh...ko dah ada isi ek???"... "aah...2 bulan"..

wowwwww!!!Alhamdulillah...sonok gile aku dgr.. nape aku sonok gile sgt2? ye lah..dulu kat HSI kami ni selalu share luahan hati..maklumlah, lama dah kawen tp belum ada rezki nak timang cahaya mata.. kami pon masa tu sesama PJJ.. Husband dia mengajar kat Mersing, & Incik Ajez kat Pontian.. Tak lama pastu kami pon sama2 dpt transfer.. Zaimah ke Mersing, aku ke Pontian...
Rezki aku dpt Amna dulu dari dia...now her turn... Congrate Zai!!

Disinilah BFF kami bermula

Di sebalik berita gembira.. ada gak berita sedih.. last week..dpt msg dari also my bff gak since kat Sacjb..  Kak Lia.. Lps 2,3 msg berbalas2 tnye kaba, tetiba dia tnye "ko nak dgr cite x?" Ingatkan cite apelah.. rupe2nye dia miscarriage 1 day b4 genap kandungan 3bulan.. x sempat tnjuk buku merah dia nak wat supprise minggu depan dtg Pontian.. hmmm...Kak Lia..Even kami dah xkerja sebumbung dlm bilik akuarium tu, tp hubungan adik-kakak tu masih utuh smpai skrg..

BFF till D End
Buat Zaimah... jaga diri n baby dlm pewot tu okey... Leh Amna tolong jagakan adik baru utk acik Zai nanti..hehe... Untuk Kak Lia.. Allah sedang uji akak.. Yakin & pasti lah akan ada hikmah atas sgl ujian yg mendatang.. akak kuat.. Kami sentiasa doakan yg terbaik utk akak... 

Allah tak kan uji melebihi kemampuan kite.. Sebagai hamba, kite hanya mampu merancang & yg Maha Esa menentukan.. Jika harini ia bukan rezki kite, mungkin esok luse akan tiba masanye..
InsyaAllah

Friday, January 21, 2011

Breast Pump OOOHHHH Breast Pump....

Di pagi isnin yg lps..sdg sibuk menyiapkan bekal susu amna n nak steril kan breast pump utk bwk ke opis, tetiba terpanik skjp..ouchhh..1 of the part kat pump tu ilang la plak..uwaaa.. ni mesti kes missed place ni.. adusss, x bleh jd ni coz breast milk stock amna nak abes dah.. nak x nak mesti nk kena pump kat opis gak..
adoyaiii..mana la plak peginye benda alah ni..

Camera Manual Breast Pump - Murah & Berbaloi2

X pasal2, dah kena cari breast pump yg baru utk amna..tp yg sedeynye.. breast pump brand camera tu susah xde kat pontian ni..yg ada tu pon beli kat farmasi kluang.. even breast pump tu manual, tp output yg terhasil amatlah memuaskan & yg penting xsakit langsung..mmg best la pakai..murah lak tu..RM20++ je..hehe

Pas cari punye cari, beli lah Pureen manual breast pump ..tp alamak, sekali pump just dpt 2oz je..tu pon setengah jam gak la mengepam..uwaaa...stress..stress...


Brand ni OK..cuma agak capek gak la nak mengepam..haha
X bleh jadi ni...so ape lg..merengek la kat Abi Amna..carik punye carik, jumpe la Tollyjoy manual breast pump..tp mcm x kompiden je nak bali coz masa berpantang dulu, Abi Amna ada belikan Tollyjoy breast pump yg guna bateri, tp xselesa lak guna...sakitttt..huhuh..pastu bunyi bising lak tuh..hehe..output pon lmbt terhasilll..huhu..


Pakai sekejap je..ada lg simpan smpai la ni..xguna dah..huhu

 Tp oleh krn dah xde brand lain, amek je lah Tollyjoy manual breast pump ni...so far ok lah..cuma mungkin Ummi Amna belum serasi dgn pump ni, so kena la bersabar sikit kan? Bleh ke Ummi Amna bersabar ni?ahaks...


Pengganti Camera Breast Pump Amna buat sementara waktu

Mmg tak sabar...hehe.. akhirnye ptg td, berjaya gak menemui Camera Manual Breast Pump kat Kip Mart Tampoi.. Tp mahal sikit la dari harga yg Ummi Amna beli dulu.. Xpelah..smuanye utk tekak & perut Amna..hehe..Alhamdulillah..kembali struggle la nmpaknye pasni nak wat stok breast milk Amna...

Haa.sempat la Amna layan Bubur Sentosa sblm pulang td..
"Yea2..Ummi dah xstress lg..Stok susu Amna akan kembali penuh dlm esbok"
Pesanan Penaja : Susu Ibu tetap yg terbaik utk anak-anak....